Μύθοι και πραγματικότητα για τα ακουστικά βαρηκοίας

Σήμερα η τεχνολογία αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αν εσείς ή κάποιος γνωστός σας είχατε μία κακή εμπειρία με ακουστικά βαρηκοίας στο παρελθόν είναι πολύ πιθανό να έχετε παρεξηγήσει κάποια πράγματα.

Αν χρειάζεστε ακουστικό βαρηκοίας, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να απορρίψετε τυχόν προϋπάρχουσες ιδέες που έχετε για την τεχνολογία της ακοής και στη συνέχεια να κάνετε την έρευνά σας με καθαρό μυαλό.

 Μύθος: Τα ακουστικά βαρηκοίας είναι μόνο για τους ηλικιωμένους ή θα με κάνουν να νιώσω γέρος.

Στην πραγματικότητα, περίπου τα 2/3 των ατόμων με απώλεια ακοής είναι νεότεροι από την ηλικία 64 ετών. Η απώλεια της ακοής έχει πολλές αιτίες και επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών.

 Μύθος: Τα ακουστικά είναι μεγάλα, ογκώδη, και αντιαισθητικά.

Τα σημερινά ακουστικά βαρηκοΐας είναι πολύ μικρότερα και πολύ πιο διακριτικά από ποτέ, και κυκλοφορούν σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων για όλα τα γούστα. Υπάρχουν ακόμα και τα ακουστικά βαρηκοίας που τοποθετούνται εντελώς μέσα στο κανάλι του αυτιού και είναι σχεδόν αόρατα.

 Μύθος: Τα ακουστικά βαρηκοίας είναι μόνο για άτομα με σοβαρή απώλεια ακοής.

Τα ακουστικά βαρηκοίας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τα άτομα με μικρή ή μέτρια απώλεια ακοής. Υπάρχουν πολλά μοντέλα με τις κατάλληλες προδιαγραφές που προορίζονται για αυτό ακριβώς. Ακόμη και εάν έχετε μια μικρή απώλεια ακοής, μπορεί να χάνετε κάποιους ήχους όπως το κελάιδισμα των πουλιών, την αγαπημένη σας μουσική, τις ομιλίες των παιδιών και πολλά άλλα.

Να ξέρετε ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ της απώλειας ακοής και απώλεια της γνώσης. Στην πραγματικότητα ακούμε με το μυαλό μας και όχι με τα αυτιά μας. Τα αυτιά απλά μετατρέπουν τον ήχο σε σήμα που ο εγκέφαλος μπορεί να ερμηνεύσει.

 Μύθος: Τα ακουστικά βαρηκοίας είναι πολύ ακριβά

Εάν ανησυχείτε για το κόστος των ακουστικών βαρηκοΐας σκεφτείτε απλά ότι ένα ακουστικό βαρηκοίας στοιχίζει περίπου όσο ένα καλό Laptop, αλλά σας είναι πιο απαραίτητο για την επικοινωνία και τις κοινωνικές επαφές σας.

Μύθος: Τα ακουστικά «σφυρίζουν»

Με την επιλογή του κατάλληλου ακουστικού για την βαρηκοία σας και την σωστή εφαρμογή του  από τον ακουοπροθετιστή, σε συνδυασμό με την σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και το ενσωματωμένο σύστημα ακύρωσης ανατροφοδότησης που διαθέτουν τα ακουστικά βαρηκοίας σήμερα το σφύριγμα είναι παρελθόν. Εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι η παρακολούθηση της καλής λειτουργίας του ακουστικού σας από τον ακουοπροθετιστή σας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 Μύθος: Τα ακουστικά ενισχύουν όλους τους ήχους

Αυτό συνέβαινε στο παρελθόν που τα ακουστικά λειτουργούσαν σαν απλοί ενισχυτές έντασης για όλους τους ήχους και γι’ αυτό οι χρήστες ακουστικών βαρηκοίας έπρεπε συνέχεια να ανεβοκατεβάζουν την ένταση ανάλογα με το χώρο που βρίσκονταν. Σήμερα, με την ψηφιακή τεχνολογία, τα ακουστικά βαρηκοίας μπορούν να ρυθμίζουν αυτόματα την ένταση, ή να διαθέτουν τηλεχειρισμό μέσω κινητού τηλεφώνου ή ειδικής συσκευής ή και ακόμα να διαθέτουν προγράμματα ρύθμισης που μπορείτε να χρησιμοποιείτε ανάλογα με τον χώρο που βρίσκεστε.

 Μύθος: Έχω εμβοές. Τα ακουστικά δεν μπορούν να με βοηθήσουν.

Σήμερα υπάρχουν μοντέλα ακουστικών που διαθέτουν ειδική τεχνολογία για τις εμβοές, με διπλή λειτουργία, τόσο για την αποκατάσταση της ακοής όσο και για  την ελαχιστοποίηση των εμβοών.

 Μύθος: Χρειάζομαι μόνο ένα ακουστικό βαρηκοΐας, επειδή έχω απώλεια ακοής μόνο στο ένα αυτί.

Ο ήχος προέρχεται από κάθε κατεύθυνση. Χρησιμοποιώντας δύο ακουστικά βαρηκοίας ή ένα ασύρματο σύστημα ακουστικών (CROS – BiCROS) θα σας βοηθήσει τόσο στο να εντοπίζετε την πηγή του ήχου (προσανατολισμός), όσο και στην καλύτερη κατανόηση της ομιλίας.

Μύθος: Το ακουστικό βαρηκοίας θα επιδεινώσει την ακοή μου

Το ακουστικό βαρηκοίας ούτε θα επαναφέρει, ούτε θα επιδεινώσει την ακοή σας.

 Μύθος: Η επίσκεψη στον ακουοπροθετιστή μετά τη αγορά ακουστικών δεν είναι απαραίτητη, είναι απλά ένας τρόπος να μου χρεώνουν περισσότερα χρήματα.

Αντίθετα, οι επισκέψεις τόσο για τον έλεγχο καλής λειτουργίας του ακουστικού σας όσο και για την προσαρμογή του γίνονται εντελώς δωρεάν και είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα ακουστικά σας έχουν ρυθμιστεί σωστά και λειτουργούν άριστα.

 Μύθος: Τα ακουστικά βαρηκοίας θα με βοηθήσουν να ακούσω τέλεια αμέσως, σαν να βάζω ένα ζευγάρι γυαλιά.

Η αντιμετώπιση της βαρηκοίας είναι αρκετά διαφορετική από την αντιμετώπιση της απώλειας όρασης, και χρειάζεται περισσότερες από μία επισκέψεις στον ακουοπροθετιστή  σας, ώστε να πετύχετε την ρύθμιση που θα εξυπηρετεί τις δικές σας ανάγκες.

Η μεγαλύτερη έκπληξη για τους νέους χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας είναι πόσο θορυβώδης είναι ο κόσμος. Τα άτομα με φυσιολογική ακοή έχουν μάθει να αγνοούν κάποιους ήχους όπως το τικ τακ του ρολογιού, το κλιματιστικό ή το βουητό του ψυγείου. Οι χρήστες ακουστικών απλά χρειάζονται λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στα ακουστικά τους και να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλο να τους αγνοεί.