Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε ακουστικά βαρηκοίας, είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Τα ακουστικά βαρηκοΐας λειτουργούν πολύ καλά όταν έχουν προσαρμοστεί σωστά και ρυθμιστούν σύμφωνα με τις ανάγκες του χρήστη. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής ώστε τα αυτιά και το μυαλό να προσαρμοστούν και να ενσωματώσουν τα ακουστικά βαρηκοίας (ή τα νέα ακουστικά βαρηκοΐας) στη ζωή τους. Στην αρχή όλα θα ακούγονται διαφορετικά. Παρ ‘όλα αυτά, τα ακουστικά θα πρέπει να έχουν άνετη εφαρμογή και σωστή ποιότητα ήχου. Δεν θα αποκαταστήσουν την ακοή που μπορεί να θυμάστε από παλιότερα. Μπορεί για μικρό χρονικό διάστημα να αισθάνεστε τα ακουστικά σαν ένα «ξένο σώμα» μέσα στο αυτί σας. Μέχρι να τα συνηθίσετε, η φωνή σας μπορεί να ακούγεται “περίεργη”. Η σημερινή ψηφιακή τεχνολογία στα ακουστικά βαρηκοίας κάνουν τον θόρυβο του περιβάλλοντος πιο ανεκτό, ωστόσο δεν μπορούν να τον εξαλείψουν τελείως. Είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και να γνωρίζετε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ένα ακουστικό βαρηκοίας.

Η δική σας φωνή

Όταν δοκιμάζετε ακουστικά βαρηκοίας για πρώτη φορά ή όταν δοκιμάζετε καινούργια ακουστικά πιθανόν να παρατηρήσετε ότι η δική σας φωνή ακούγεται διαφορετική. Μην ανησυχείτε-αυτό το αίσθημα είναι πολύ συνηθισμένο και βελτιώνεται άμεσα με τις κατάλληλες ρυθμίσεις που ο ειδικός ακουοπροθετιστής μπορεί να κάνει για να βελτιώσει την ποιότητα του ήχου σύμφωνα με τις δικές σας απαιτήσεις.

Η προσαρμογή στα νέα ακουστικά

Οι άνθρωποι μαθαίνουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται μια ημέρα ή δύο για να μάθουν και να προσαρμοστούν στα ακουστικά τους, κάποιοι χρειάζονται μερικές εβδομάδες και κάποιοι μπορεί να χρειαστούν ακόμα και μερικούς μήνες. Δεν υπάρχει τέλειος τρόπος για να συνηθίσετε τα ακουστικά βαρηκοΐας. Αν παρατηρήσετε ότι ενοχλείστε κατά την πρώτη ημέρα, συνιστάται να φοράτε τα ακουστικά για λίγες ώρες και στη συνέχεια να τα βγάλετε. Θα πρέπει σταδιακά να αυξάνετε κατά μία ώρα την ημέρα την χρήση των ακουστικών σας, μέχρι να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για όλη την ημέρα. Να είστε σίγουρη ότι μετά από κάποιο διάστημα το ακουστικό θα αποτελεί φυσιολογικό μέρος της ζωής σας. Συνιστάται κατά τις πρώτες μέρες να συνομιλείτε με ανθρώπους του στενού σας περιβάλλοντος που είστε ήδη εξοικειωμένοι με τις φωνές τους. Ξεκινήστε να ακούτε με τα ακουστικά σας στην αρχή σε γνώριμο περιβάλλον και σιγά σιγά θα προχωρήσετε σε πιο δύσκολες καταστάσεις. Δεν είναι κακό οι στενοί σας φίλοι και η οικογένειά σας να ξέρουν ότι χρησιμοποιείτε νέα ακουστικά βαρηκοίας. Μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας επισημάνουν πιθανές δυσκολίες που είναι εύκολο να τις βελτιώσετε με μία νέα ρύθμιση από τον ακουοπροθετιστή σας.

Εφαρμογή-άνεση ακουστικών

Τα ακουστικά βαρηκοΐας πρέπει να είναι άνετα και να εφαρμόζουν σωστά στο αυτί σας. Απαραίτητη προυπόθεση γι’ αυτό είναι η σωστή κατασκευή σύμφωνα πάντα με το εκμαγείο του αυτιού σας, είτε πρόκειται για ακουστικό πίσω από το αυτί ή για ακουστικό μέσα στο αυτί. Μην επιμείνετε να φοράτε τα ακουστικά εάν σας προκαλέσουν οποιαδήποτε ενόχληση ή ερεθισμό. Προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον ακουοπροθετιστή σας το συντομότερο δυνατόν για να διορθώσει το πρόβλημα. Μην τα φοράτε αν είναι άβολα.

Χρήσιμα Βήματα για να μάθετε να χρησιμοποιείτε ένα ακουστικό βαρηκοΐας:

 • Χρησιμοποιήστε το ακουστικό σας στην αρχή στο περιβάλλον του σπιτιού σας.
 • Φορέστε το ακουστικό σας μόνον εφ ‘όσον είναι άνετο.
 • Στην αρχή για να συνηθίσετε τα ακουστικά σας συζητείστε με μόνο ένα άτομο που είστε εξοικειωμένοι με την φωνή του.
 • Μην αγωνίζεστε να καταλάβετε κάθε λέξη.
 • Μην απογοητεύεστε από την παρέμβαση του θορύβου του περιβάλλοντος.
 • Εξασκηθείτε στον εντοπισμό της πηγής του ήχου.
 • Όταν ακούτε έναν ήχο που δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτόν προσπαθήστε να τον αναγνωρίσετε. Ίσως να τον έχετε ξεχάσει.
 • Διαβάστε δυνατά για να ακούτε την φωνή σας και να την συνηθίσετε.
 • Σταδιακά να επεκτείνετε τον αριθμό των προσώπων με τα οποία συζητάτε, πάντα μέσα στο περιβάλλον του σπιτιού σας.
 • Αφού φτάσετε στο σημείο να φοράτε το ακουστικό σας όλη τη διάρκεια της ημέρας μέσα στο σπίτι αρχίστε να το χρησιμοποιείτε σταδιακά και έξω από αυτό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μετά από 15 ημέρες από την πρώτη εφαρμογή είναι απαραίτητο να κλείσετε ένα ραντεβού με τον ακουοπροθετιστή σας να του αναφέρετε τις τυχόν δυσκολίες σας, ώστε  εκείνος με την σειρά του να κάνει τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

Χρήσιμες συμβουλές για την συντήρηση των ακουστικών βαρηκοίας

Από τη στιγμή που αποφασίζετε να προμηθευτείτε ένα ακουστικό βαρηκοίας έχετε ήδη κάνει μία σοβαρή επένδυση για την ζωή σας. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει κι εσείς να φροντίζετε τα ακουστικά σας ώστε να διασφαλίζετε την σωστή λειτουργία τους. Ένα μεγάλο ποσοστό βλαβών οφείλεται στην κυψελίδα του αυτιού και στην κακή χρήση των ακουστικών. Ο τακτικός έλεγχος των αυτιών σας και ο καθημερινός καθαρισμός των ακουστικών σας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δίνουμε είναι απαραίτητος

 • προστατεύετε το ακουστικό σας από το νερό, τον ιδρώτα και την υγρασία
 • φροντίστε ώστε τα αυτιά σας να είναι καθαρά γιατί η κυψελίδα ή η υγρασία μπορεί να βλάψει το ακουστικό σας
 • να καθαρίζετε το ακουστικό σας σωστά σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δίνουμε
 • μην χρησιμοποιείτε ποτέ οινόπνευμα για τον καθαρισμό του ακουστικού σας
 • μην χρησιμοποιήσετε ποτέ υλικά καθαρισμού που δεν είναι ειδικά για ακουστικά βαρηκοίας. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία μην διστάσετε να ζητήσετε την συμβουλή μας
 • να τηρείτε το πρόγραμμα καθαρισμού και συντήρησης που σας προτείνουμε ώστε να αποφύγετε κάποιες δαπάνες από σοβαρές βλάβες στα ακουστικά σας
 • όταν δεν χρησιμοποιείτε τα ακουστικά σας να τα απενεργοποιείτε και να τα αποθηκεύετε σε ασφαλές μέρος. Εάν έχετε κατοικίδιο φροντίστε ώστε να μην έχει πρόσβαση στο ακουστικό σας.
 • στην περίπτωση που αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά με το ακουστικό σας επισκεφθείτε μας για τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο