Παιδιά και απώλεια ακοής

Εάν το παιδί σας μετά από έναν ακουολογικό έλεγχο από ΩΡΛ ή από ειδικό ακουολογικό κέντρο έχει διαγνωστεί με απώλεια ακοής, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε παρέμβαση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ακόμη και μία καθυστέρηση λίγων μηνών μπορεί να είναι σημαντική, όταν πρόκειται για τον ταχέως μεταβαλλόμενο εγκέφαλο του παιδιού. Οι μελέτες δείχνουν ότι η έγκαιρη παρέμβαση με την χρήση ακουστικών βαρηκοίας σε συνδυασμό με λογοθεραπεία, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανάπτυξης λόγου, της μόρφωσης και των ευκαιριών της ζωής του.

Αποδοχή της βαρηκοίας του παιδιού σας

Ακόμα κι αν πριν την διάγνωση είχατε υποψίες ότι το παιδί σας δεν ακούει καλά, είναι φυσιολογικό να έχετε δυσκολία στο να δεχτείτε ότι πάσχει από βαρηκοία. Μία συζήτηση με τον ακουοπροθετιστή σας θα σας δώσει να καταλάβετε ότι η αποδοχή του προβλήματος από εσάς είναι πολύ σημαντική για το παιδί.

Πρέπει να θυμάστε ότι η βαρηκοία δεν θα περιορίσει το παιδί σας από το να επιτύχει τους στόχους του και τα όνειρά του, αρκεί να αντιμετωπιστεί σωστά και όσο νωρίτερα γίνεται.

Όταν ένα παιδί χρησιμοποιεί ακουστικά βαρηκοίας από πολύ μικρή ηλικία τα δέχεται σαν ένα φυσικό κομμάτι της ζωής του.

Στην «ΑΚΟΥΟΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ» έχουμε την εμπειρία και τις γνώσεις που χρειάζονται για να σας βοηθήσουμε ώστε το παιδί σας να έχει μία φυσιολογική ζωή με τα ακουστικά βαρηκοίας του.

Ανάπτυξη του λόγου

Οι ευδιάκριτοι και καθαροί ήχοι είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της ομιλίας. Όταν τα παιδιά βιώνουν πλήρη και πλούσια γκάμα ήχων όλη την ημέρα, θα έχουν καλύτερη κατανόηση της ομιλίας και γενικά του περιβάλλοντός τους.

 Κοινωνική ανάπτυξη

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά είναι πιο εύκολο να κάνουν φίλους και να γίνουν μέλη μιας ομάδας, όταν μπορούν να ακούσουν τα άλλα παιδιά – η αυτοπεποίθηση για να συμμετάσχουν ή να ηγηθούν προέρχεται από το να είναι σε θέση να ακούνε σωστά.

Παιδιά διαφορετικών ηλικιών έχουν διαφορετικές ανάγκες ακοής

Ο πρωταρχικός στόχος για τα μωρά και τα νήπια είναι να ακούσουν και να επεξεργαστούν όσο πιο ευρύτερο φάσμα ήχων γίνεται. Όταν ένα παιδί αρχίζει το σχολείο, η διαχείριση του θορύβου και ο εντοπισμός της κατεύθυνσης των ήχων γίνεται πολύ πιο σημαντική. Τα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας σήμερα προσφέρουν λειτουργίες που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν όλες τις ηλικίες. Ο ειδικός ακουοπροθετιστής θα ενεργοποιήσει τα χαρακτηριστικά που είναι κατάλληλα για το παιδί σας.

Ακουστικά βαρηκοίας για παιδιά

Τι πρέπει να ξέρω σχετικά με τα ακουστικά βαρηκοίας για το παιδί μου;

Για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από ένα ακουστικό βαρηκοΐας, εσείς και το παιδί σας θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα ειδικό ακουοπροθετιστή για να μάθετε τι πρέπει να περιμένετε, δηλαδή, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ένα ακουστικό βαρηκοΐας και πώς λειτουργεί.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πως λειτουργούν τα ακουστικά βαρηκοίας, πώς επιλέγονται, πως πρέπει να χειρίζονται και τι φροντίδα χρειάζονται. Η σωστή λειτουργία των ακουστικών βαρηκοίας και η σωστή χρήση τους θα βοηθήσει το παιδί σας να ακούσει και να αναπτύξει σωστή ομιλία.

Στα παιδιά με πρόβλημα ακοής τοποθετούνται πάντοτε δύο ακουστικά βαρηκοίας ώστε το παιδί να έχει:

Α) Στερεοφωνική ακοή για εύκολο εντοπισμό της πηγής των ήχων (προσανατολισμός)

Β) Καλύτερη κατανόηση ομιλίας και σε θορυβώδη περιβάλλοντα (διάκριση ομιλίας)

Γ) Με την χρήση δύο ακουστικών βαρηκοίας  δεν χρειάζεται μεγάλη ενίσχυση της έντασης και έχουμε σχεδόν μηδενική παραμόρφωση του ήχου και χαμηλότερη ηχητική πίεση (άνεση και εύκολη προσαρμογή)

Δ) Βελτιώνεται η διακριτική ικανότητα της ομιλίας του παιδιού κι έτσι αναπτύσσει λόγο και ομιλία πιο σωστά και πιο γρήγορα (εξέλιξη και ανάπτυξη του παιδιού)

Πώς λειτουργούν τα ακουστικά βαρηκοίας

Όλα τα ΒΤΕ (πίσω από το αυτί) ακουστικά βαρηκοΐας έχουν ένα μικρόφωνο, ενισχυτή- επεξεργαστή ήχου, ρυθμιστή της έντασης, ένα άγκιστρο  στερέωσης στο αυτί, ένα εκμαγείο, ένα διακόπτη on / off, και μία θήκη μπαταρίας. Ο ήχος εισέρχεται στο μικρόφωνο, ενισχύεται και διαμορφώνεται από τον επεξεργαστή και κατευθύνεται από το άγκιστρο στερέωσης και μέσα από το εκμαγείο στο αυτί του παιδιού σας. Το εκμαγείο είναι ειδικά διαμορφωμένο για το σχήμα των αυτιών του παιδιού σας. Τα εκμαγεία σύμφωνα με τις συμβουλές του ακουοπροθετιστή σας θα πρέπει να αντικαθιστούνται αρκετά συχνά καθώς το αυτί του παιδιού σας μεγαλώνει.

Πότε μπορεί το παιδί μου να χρησιμοποιήσει ακουστικά βαρηκοΐας;

Η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοίας είναι δυνατή ακόμα και σε βρέφη 4 εβδομάδων.

Τι είδους ακουστικά βαρηκοίας είναι καλύτερα για το παιδί μου;

Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον ΩΡΛ σας και τον ακουοπροθετιστή σας για να αξιολογήσουν τις ανάγκες του παιδιού σας. Τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν να χειριστούν τα ακουστικά βαρηκοίας τους γι’ αυτό τα ακουστικά βαρηκοίας που επιλέγονται για παιδιά θα πρέπει να είναι εύκολα στον χειρισμό και να παρακολουθούνται από τους γονείς.

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται, θα μπορεί να συνεργαστεί σε πιο εξειδικευμένα ακουολογικά τέστ, και τα ακουστικά βαρηκοίας του θα πρέπει να προσαρμόζονται αναλόγως. Τα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοίας σήμερα μπορούν εύκολα να ρυθμιστούν στο φάσμα συχνοτήτων, την ενίσχυση, καθώς και τα ανώτατα όρια της έντασης ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού σας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακουστικών βαρηκοΐας. Ο κατάλληλος τύπος εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες, τις ικανότητες και την ηλικία του παιδιού σας.

Τα ΒΤΕ (πίσω από το αυτί) ακουστικά βαρηκοΐας είναι ο τύπος που συνιστάται για βρέφη και μικρά παιδιά για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων:

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορους τύπους εκμαγείων.

Το εκμαγείο κατασκευάζεται από ένα μαλακό υλικό που είναι ασφαλέστερο και πιο άνετο για τα αυτιά των παιδιών.

Το εκμαγείο αποσπάται και καθώς το παιδί μεγαλώνει μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί.

Το εκμαγείο είναι εύκολο στον χειρισμό και μπορεί να καθαριστεί εύκολα.

Οι γονείς και κηδεμόνες μπορούν εύκολα να κάνουν έλεγχο της καλής λειτουργίας των ακουστικών βαρηκοίας του παιδιού τους.

Μπορούν να καλύψουν όλα τα είδη απωλειών ακοής.

Μπορούν να έχουν ασύρματη σύνδεση ώστε να συνδέονται με άλλες βοηθητικές συσκευές ή συσκευές αναπαραγωγής ήχου.

Οι διάφοροι τύποι ενδοωτιαίων ακουστικών βαρηκοίας (ITE, ITC, CIC, IIC) συνήθως προορίζονται για ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά.

Υπάρχουν προτάσεις για το πώς να βοηθήσω το παιδί μου να συνιθίσει τα ακουστικά βαρηκοίας του;

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά με βαρηκοία να χρησιμοποιούν τα ακουστικά βαρηκοίας τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Ένα παιδί που χρησιμοποιεί ακουστικά βαρηκοΐας σταθερά από την βρεφική ηλικία, κατά πάσα πιθανότητα θα τα χρησιμοποιεί χωρίς αντίδραση και σε πιο μεγάλη ηλικία. Τα μεγαλύτερα παιδιά που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να είναι περισσότερο αρνητικά.

-Ξεκινήστε τοποθετώντας τα ακουστικά βαρηκοίας στο παιδί σας για όση ώρα είναι ανεκτά από το ίδιο το παιδί ενώ το απασχολείτε με μια διασκεδαστική δραστηριότητα.

-Αυξάνετε προοδευτικά μέρα με την μέρα το χρόνο που φοράει τα ακουστικά βαρηκοίας του έως ότου δεχτεί να τα φοράει όλη τη διάρκεια της ημέρας.

-Τα μικρά παιδιά μέχρι να είναι τα ίδια ικανά να χειριστούν σωστά τα ακουστικά βαρηκοίας τους, θα πρέπει να μάθουν ότι μόνο ένας ενήλικας μπορεί να τους τα φορέσει ή να τα αφαιρέσει από το αυτί τους.

Ο ειδικός ακουοπροθετιστής μπορεί να σας προτείνει διάφορους τρόπους για να στερεώσετε τα ακουστικά βαρηκοίας στα αυτιά του παιδιού σας.