Βαρηκοία είναι η μείωση της ακουστικής ικανότητας. Η πλήρης απώλεια της ακουστικής ικανότητας λέγεται κώφωση. Απώλεια ακουστικής ικανότητας μπορεί να υπάρχει στο ένα ή και στα δύο αυτιά.
Υπάρχουν τρεις τύποι βαρηκοίας:
α) Βαρηκοία αγωγιμότητας: αφορά το εξωτερικό ή το μέσο αυτί.
β) Νευροαισθητήρια ή βαρηκοία τύπου αντιλήψεως: αφορά την βλάβη του κοχλία, του ακουστικού νεύρου ή του υπόλοιπου τμήματος του εσωτερικού αυτιού.
γ) Μικτού τύπου βαρηκοία: όταν υπάρχουν και οι δύο παραπάνω τύποι βαρηκοίας στο ίδιο αυτί.
Επιπτώσεις
- Ζητάτε από τους άλλους να επαναλάβουν ότι είπαν
- Αύξηση της έντασης ήχου στην τηλεόραση
- Δυσκολία στη συγκέντρωση– Απόσπαση της προσοχής
- Δυσκολία στις προσωπικές σχέσεις – Άρνηση – Σταδιακή απομόνωση
- Δυσκολία κατανόησης στις συνομιλίες – Κακή διάκριση – Παρεξηγήσεις
- Δυσκολία στην κατανόηση ομιλίας παιδιών
- Άγχος και κούραση λόγω της προσπάθειας του βαρήκοου να ακούσει
- Ο βαρήκοος φοβάται ότι οι άλλοι μιλούν γι’ αυτόν πίσω από την πλάτη του και έτσι μπορεί να εκδηλώσει αισθήματα θυμού και ντροπής, καθώς και απώλεια αυτοεκτίμησης.
- Η βαρηκοΐα έχει σχετισθεί και με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, δεδομένου ότι η σιωπή συνεπάγεται μειωμένα νοητικά ερεθίσματα, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Γήρανσης και Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
- Επίσης η βαρηκοία έχει σχετισθεί με αυξημένα προβλήματα διατροφής, ύπνου και σεξουαλικής λειτουργίας.
- Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την βαρηκοία με μειωμένη παραγωγικότητα
- Τέλος, τίθεται και ζήτημα ασφάλειας του βαρήκοου καθώς μπορεί να χάσει ακουστικά μηνύματα όπως πχ. ο συναγερμός του σπιτιού ή η κόρνα ενός αυτοκινήτου
Η παιδική βαρηκοία έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση ανάπτυξης λόγου και ομιλίας στο παιδί, τη διαταραχή της κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού, τη διαταραχή συμπεριφοράς, καθώς και μαθησιακές δυσκολίες.
Πότε να απευθυνθείτε στον ειδικό.
Η βαρηκοΐα είναι πιο συνηθισμένη απ’ ότι νομίζουν όλοι. Τις περισσότερες φορές είναι μη αναστρέψιμη, ωστόσο η σύγχρονη τεχνολογία δίνει αποτελεσματικές λύσεις.
Στην Ακουοπροσθετική έχουμε στόχο την σωστή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση γιατί εμείς νοιαζόμαστε.
Η πρόληψη είναι εξίσου σημαντική με την αντιμετώπιση. Εάν εσείς (ή κάποιος γνωστός σας) παρουσιάζετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό:
- Αν δυσκολεύεστε στην κατανόηση συνομιλίας όταν ο συνομιλητή σας δεν σας κοιτάζει στο πρόσωπο.
- Αν ακούτε ευκολότερα ήχους χαμηλών συχνοτήτων (μπάσα) από τους ήχους υψηλών συχνοτήτων (πρίμα) (π.χ. οι αντρικές φωνές είναι πιο κατανοητές από τις γυναικείες).
- Αν ακούτε καλύτερα τα φωνήεντα από τα σύμφωνα
- Αν οι γύρω σας παραπονιούνται ότι ανεβάζετε πολύ την ένταση της τηλεόρασης.
- Αν δεν ακούτε καλά τον ήχο του τηλεφώνου
- Αν μπερδεύετε τις φωνές με τους θορύβους
- Αν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε συζητήσεις σε θορυβώδη περιβάλλοντα.
Το “στίγμα” της βαρηκοίας
Είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε κάποιον με απώλεια ακοής. Η βαρηκοία θεωρείται η τρίτη σε συχνότητα χρόνια πάθηση. Το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως παρουσιάζει ένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα ακοής ποικίλης αιτιολογίας. Η απώλεια της ακοής δεν επηρεάζει μόνο το άτομο που την έχει, αλλά και τους γύρω του. Η απώλεια της ακοής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά σας να επικοινωνείτε με τον κόσμο γύρω σας, να σας οδηγεί σε αμηχανία και κοινωνική απομόνωση, να φέρει αρνητικά αποτελέσματα στο χώρο εργασίας και στρες στις σχέσεις σας.
Τα καλά νέα είναι ότι το 95% των απωλειών ακοής μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακουστικά βαρηκοΐας. Ωστόσο, λιγότεροι από το 20% των ατόμων με απώλεια ακοής επιλέγουν να το διορθώσουν. Γιατί λοιπόν να μην επιδιώκουν περισσότεροι άνθρωποι βελτίωση της ακοής τους;
Οι άνθρωποι συνήθως υποφέρουν άσκοπα για αρκετά χρόνια προτού να ψάξουν για βοήθεια σχετικά με την απώλεια ακοής τους. Πολλές μελέτες στο θέμα αυτό συμπέραναν ότι το στίγμα που συνδέεται με την απώλεια ακοής επηρεάζει αρνητικά την αποδοχή του ατόμου σχετικά με το πρόβλημα ακοής του και την επιλογή του για το αν θα χρησιμοποιήσει ακουστικά βαρηκοΐας ή όχι.
Οι μελέτες διαπίστωσαν ότι το στίγμα της απώλειας ακοής σχετίζεται άμεσα με τρεις βασικούς παράγοντες: μεταβολή της αυτοπεποίθησης, ηλικιακός ρατσισμός και ματαιοδοξία. Δυστυχώς, και μόνο η ιδέα της χρήσης ακουστικών βαρηκοΐας επηρέασε αρνητικά την αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες ένιωσαν μειονεκτικά για το πώς θα τους αντιμετωπίσουν οι άλλοι εάν χρησιμοποιήσουν ακουστικά βαρηκοΐας, πριν καν τα δοκιμάσουν στην πραγματικότητα. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι αρνητικές συσχετίσεις ήταν αισθητά μειωμένες εάν τα ακουστικά βαρηκοΐας ήταν διακριτικά και δυσδιάκριτα.
Το στίγμα που συνδέεται με την απώλεια ακοής και τα ακουστικά βαρηκοΐας συχνά εμποδίζει ένα άτομο να ζητήσει βοήθεια για την απώλεια ακοής του. Σήμερα υπάρχουν πολλά και διακριτικά βοηθήματα ακοής που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας.
Μην αφήσετε το στίγμα να σας αποτρέψει από το να ζήσετε τη ζωή σας στο έπακρο. Η κοινωνικές σχέσεις, η αυτοπεποίθηση, η επικοινωνία και η συμμετοχή σε δραστηριότητες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά σας να ακούτε.
Η επένδυση στην καλύτερη ακοή πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο βιώνει δυσκολίες ακοής, μην περιμένετε. Το οφείλετε στον εαυτό σας και στους γύρω σας να ακούτε καλύτερα. Αν χρειάζεστε βοήθεια ή πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα.